Ihokarvojen poisto laserilla

Häiritseviä karvoja voidaan poistaa iholta monella eri menetelmällä mukaan lukien vahaus, sokerointi, höylääminen sekä epilointi. Laser energian avulla ihokarvat saadaan poistettua halutulta alueelta tehokkaasti ja tuloksellisesti. Lopulta karvatupet tuhoutuvat kokonaan ja tulos on pysyvä.

Miten Nd:YAG laser toimii?

Laservalo imeytyy pigmenttiin. Siispä mitä tummempi karva, sen parempi loppu tulos. Laservalo ei vahingoita ympäröivää ihoa, vaan tarkkojen aallonpituuksien avulla se kohdistuu juuri oikeaan kohtaan, karva tuppeen tyveen, jossa määritelty energia vapautuu ja vaurioittaa karvatupen. Mikäli tuppi saadaan tuhottua täysin, tilalle ei kasva enää uutta karvaa.

Miltä hoito tuntuu ja kauanko se kestää?
Karvojen poisto laserilla on melko kivuton toimenpide hyvän viilennyksen ansiosta. Hoito tuntuu siltä kuin pieni kuminauha räpsähtäisi alle sekunnin nopeudella iholla. Iholle syntyy punoitusta ja karvatupen lievää turvotusta, joka muistuttaa nokkosrokkoa. Sovittu hoito alue käsitellään kauttaaltaan, hoitoaika riippuu täysin alueen laajuudesta. Kainaloiden hoitoon menee 15min, sääriin 30min-45min. Myös hoidon hinta riippuu täysin hoidettavasta alueesta.

Miten hoito toteutetaan?
Ihokarvojen laserointiin tullaan aina karvat ajeltuina. Sokerointia, vahausta ja karvojen nyppimistä tulee välttää 4vkoa, höylätä saa. Keholla esiintyvät karvat ovat joko lepovaiheessa, valmistautumassa kasvuun tai kasvuvaiheessa. Laser tehoaa parhaiten niihin karvoihin, jotka ovat alkamassa kasvaa, koska niiden tupet sisältävät kaikkein eniten pigementtiä, joihin laser valo imeytyy. Tehoa on myös kasvuvaiheen karvoihin, mutta lepovaiheen karvoille ei tapahdu mitään. Tämän vuoksi hoitokertoja tarvitaan useita, jotta kaikki häiritsevät karvat saadaan hoidettua. Kun hoitaja on käsitellyt koko toivotun alueen laserilla, iho viilennetään ja siihen levitetään rauhoittavaa aloevera geeliä. Seuraava hoitoaika varataan noin 6-8 vkon päähän, jolloin karvojen kasvusykli on vaihtunut ja uusia karvoja tulee kasvuvaiheeseen. Tällä tavalla aikanaan saadaan kyllä poistetuksi kaikki häiritsevät karvat, mutta maltti on siis valttia!

Huomioitavaa hoidon jälkeen?
Hoidon jälkeen tulee välttää ihoa ärsyttäviä toimenpiteitä, kuten ihon kuorintaa, hankaamista, voimakkaiden tuotteiden käyttämistä sekä aurinkoa niin kauan kuin iho tuntuu herkältä. Myös saunaa, kuumaa kylpyä sekä voimakasta hikoilua kannattaa välttää - yleensä muutamia vuorokausia, vähintään vuorokausi.

Hoitovälillä ihokarvoja saa poistaa iholta leikkaamalla, siis saksilla lyhentämällä tai höyläämällä. Nyppimistä, vahausta, sokerointia yms karvatupen irroittavaa pitää välttää täysin. Tämä siksi, että nyppimismenetelmät irroittavat karvatupen pigmentteineen, jolloin seuraavalla kerralla ei hoidettavaa todennäköisesti ole, eikä laserhoito tehoa.

Laservalon tiedetään myös herkistävän ihoa auringonvalolle. Siispä auringonottoa tulee välttää vähintään vko ennen ja jälkeen hoidon. Jos iho on ruskettunut tai iholla on käytetty itseruskettavia aineita, tulee niiden vaikutus olla täysin poistunut ennen hoitoon tuloa. Ruskettunut iho aiheuttaa riskin hoitoon. Tällöin voi pahimmassa tapauksessa käydä niin, että energia vapautuu ihon pinnalla olevaan pigmentti, eikä karvatuppeen, ja aiheuttaa siihen vaurion. Koska tälläistä riskiä ei tietenkään oteta, hoitoa ei tehdä ruskettuneelle iholle.

Millaiselle ihotyypille hoito sopii?
Hoito sopii kaikille ihotyypeille, mutta tehoaa parhaiten vaalealla iholla. Mitä vaaleampi iho ja tummempi karva, sen tehokkaapi hoitotulos. Hoito voidaan tehdä myös luonnostaan tummemmalle ihotyypille, mutta vaatii hieman matalammat hoitotehot ja yleensä hieman enemmän hoitokertoja. Jos ihokarvassa ei ole väriä, se on hyvin vaalea, punainen tai harmaa.

Huomioitavaa hoidon jälkeen?
Hoidon jälkeen tulee välttää suoraa auringonvaloa ja käyttää auringonsuojavoidetta (vähintään suojakerroin 30). Myöskään saunomista ja hikiliikuntaa ei suositella hoitopäivänä.